Mataró demana més suport contra les ocupacions

ocupacions

L'Ajuntament demana més actuacions a Generalitat i Govern d'Espanya en la lluita contra les ocupacions delictives d'habitatges. Així ho ha acordat a partir d'una Declaració Institucional presentada pel grup del PSC, amb el suport d'En Comú Podem i aprovada amb els vots a favor de tots els partits, amb algunes esmenes incorporades per ERC-MES i l'abstenció de Junts per Mataró. El document demana que el Govern de la Generalitat creï un Pla Interdepartamental davant l'increment evident de casos d'ocupacions a Catalunya i contra els problemes de convivència que aquestes generen. També que es modifiqui el decret llei 17/2019 de mesures urgents per a l'accés a l'habitatge, per dotar de més competències als governs municipals en la lluita contra aquest tipus d'ocupacions. Finalment, el document també insta al Govern d'Espanya a promoure reformes legislatives que agilitzin el procés, proposa la creació de la figura d'un Fiscal especialitzat, en aquells partits judicials on la problemàtica sobrecarregui el sistema i demana una línia jurisprudencial, que garanteixi la seguretat jurídica. Ho ha explicat el portaveu del PSC, Xesco Gomar.

La declaració institucional també exposa la problemàtica de l'accés a l'habitatge i reconeix que, sense polítiques concretes que vagin en aquest sentit, no es podrà erradicar la problemàtica de les ocupacions il•legals. Així, el document posa en relleu la necessitat d'abordar de forma diferent les diverses tipologies d'ocupació. A més, insisteix en la necessitat d'impulsar polítiques d'habitatge que protegeixin el dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió social i incrementar els recursos que es destinen a habitatge social amb la implicació del sector privat.

El document aprovat en Junta de Portaveus també posa de manifest la lluita que ja fa temps està lliurant Mataró contra les ocupacions conflictives, amb el desallotjament, per exemple, de l'edifici ocupat al carrer Jaume I. En aquest sentit i per resoldre problemàtiques d'aquest tipus, s'ha posat en marxa un protocol d'intervenció en les ocupacions il•legals d'immobles, que s'ha convertit en una eina imprescindible pel consistori.

Informa: A.Gual