Mataró commemora els 600 anys del seu primer autogovern

L’Arxiu Municipal i Comarcal ha commemorat aquest dissabte els 600 anys del primer autogovern mataroní amb diverses conferències a Can palauet i una visita guiada. En la conferència “El naixement de la vila de Mataró i els privilegis reials a l'edat mitjana”, la historiadora mataronina Roser Salicrú va explicar que aquest primer govern local va arribar després que la pagesia de l’època aconseguís alliberar-se del senyor feudal i s’adherís a la corona. Va ser el rei Alfons el Magnànim qui va accedir a la petició i el 27 de juny de 1419 va concedir a Mataró diversos privilegis, entre ells el d’autogovernar-se. Un autogovern que van haver de recomprar anys més tard, després que la corona tornés a cedir Mataró i els seus dominis a un altre senyor feudal.

El primer govern mataroní es va anomenar “Universitat del terme de Mataró, Vilassar i Argentona”. Els documents d’aquesta fundació es conserven a l’Arxiu Municipal i Comarcal i a l’Arxiu de la Corona d’Aragó. Fins als nostres dies han arribat gràcies a les còpies que els reis feien de tots els documents que signava.

A bans de la conferència de Roser Salicrú, el doctor Max Turull de la Universitat de Barcelona va pronunciar la conferència “Poder i autonomia locals a Catalunya a edat mitjana”. La jornada va cloure amb una visita guiada a càrrec de l’historiador Joaquim Graupera, que va explicar als assistents el patrimoni que es conserva del Mataró baixmedieval. Durant el cap de setmana també s’han fet actes a Vilassar de Dalt i Argentona.

 

Informa: S.Ruiz