Mataró commemora el 82è aniversari de l'afusellament de l'alcalde Josep Abril

Va ser el primer batlle republicà de la ciutat i en acabar la Guerra Civil va ser condemnat a mort.

En el marc de les celebracions dels noranta anys del naixement d'Esquerra Republicana, aquest dissabte a Mataró, s'ha commemorat el 82è aniversari de l'assassinat, per part del franquisme, de Josep Abril, primer alcalde republicà del municipi, que va exercir el seu mandat de l'any 1931 al 1933.

Abril va ser fundador l'any 1930, del Centre Republicà Federal de Mataró, entitat que un any després es va adherir a la llavors recentment creada ERC.

En acabar la Guerra Civil Espanyola, Abril no va voler fugir a l'exili i va ser capturat l'any 1939 i posteriorment condemnat a mort per un Consell de Guerra Sumaríssim per recolzar a una milícia republicana que havia assassinat a un metge en la localitat, fets que mai van ser provats, i que avui en dia, 82 anys més tard, tampoc s'han declarat nuls per part de cap govern espanyol.

Així ho explica Anna Salicrú, regidora municipal d'ERC - MES:

L’alcalde Abril, era alcalde per ERC, i com molta gent en aquell moment va patir la injusticia d’aquells judicis, malgrat tot, encara passa en aquests moments amb un altre grau. En aquell cas va ser un judici injust on encara no s’ha pogut reparar la injusticia de fa 82 anys

L'acte va concloure amb una ofrena de flors al monument ubicat a La Riera que recorda el seu assassinat, 'La cadira de l'alcalde', una cadira foradada per cinc trets que ret homenatge al primer alcalde republicà de la ciutat.

Informa: G. Lira / P. Villà