Mataró celebra l'any nou xinès i mostra la seva solidaritat pel coronavirus

Mataró ha celebrat aquest diumenge el nou any xinès. Aquesta ha estat la quarta vegada que la ciutat s'ha sumat a aquesta celebració i en aquest 2020 també ha mostrat la seva solidaritat amb la comunitat xinesa, la tercera en nombre d'habitants a Mataró. Els mataronins d’origen xinès treballen aquests dies per enviar recursos al seu país d’origen per ajudar amb la situació d'emergència provocada pel coronavirus. A dia d'avui el nombre d'infeccions és de 17.390 a tot el món, el 99,11% a la Xina. A molts punts de l'estat espanyol, com ha passat a Barcelona, s'ha suspès la celebració de l'any nou. A Mataró, però, s'ha mantingut. Tal com ha explicat la regidora de participació Marisa Merchan, la ciutat ha tingut una gran resposta amb aquest acte. Una manera de mostrar solidaritat envers la comunitat xinesa en un moment tan complicat.

D’acord amb el calendari tradicional, aquest 2020 és l’any de la Rata, que ha començat el 25 de gener. A la ciutat s'ha engalanat la Riera amb fanalets vermells i una cercavila ha sortit des de davant de l’ajuntament. Diverses comparses i elements populars i tradicionals de la cultura xinesa han anat fins el Parc Central Vell. Allà s'hi han celebrat els parlaments institucionals, actuacions de música i elements tradicionals de la cultura xinesa. El president de la Federació d'Associacions Xineses d'Espanya,  Lam Chuen Ping, ha agraït el recolzament que ha sentit per part de la ciutat i que ha vist reflectit en la participació en aquesta celebració.

La comunitat xinesa de Mataró és la segona en nombre d'habitants de nacionalitat estrangera, a principis del 2019 hi havia registrades més de 2.500 persones procedents de la Xina.

Segons el calendari xinès, aquest any és el 4718, any de la Rata, que s'allargarà fins l'11 de febrer del 2021.

Informa: C.Sánchez