Mataró celebra el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI

Aquest proper 28 de juny se celebra el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI. Un dia que a Mataró, a través de l'entitat Mataró LGTBI+ i amb el suport de l'ajuntament, se celebrarà de forma intensa. Entre els diversos actes programats hi destaca la Festa de tots colors que es farà el mateix 28 de juny, amb una rua, que sortirà de davant l'Ajuntament fins a Can Xammar, i amb tallers, accions reivindicatives i actuacions musicals. També es lliuraran uns premis, que impulsa aquesta entitat i que volen reconèixer la lluita de diverses persones per fer de Mataró una ciutat més diversa. Abans, dijous, hi haurà l'acte institucional a la Sala de Plens de l’Ajuntament. En aquest cas serà una conferència a càrrec de Joaquim Roqueta, president de la Plataforma d'Entitats LGTBI de Catalunya i del Consell Assessor Contra l'Homofòbia.

La primera marxa del que avui es coneix com a dia de l'Orgull Gai, va tenir lloc el 28 de juny de 1970. Va ser a Nova York i a Los Angeles, i es va fer amb la voluntat de recordar els fets que s'havien produït justament un any abans, quan una batuda policial en un bar gai va deixar amb detencions i nombrosos ferits, alguns de gravetat. Aquest any es commemoren també els 50 anys d'aquells fets. És fa amb molts drets conquerits pel camí, però també amb molta feina per fer, segons afirma Heidi Pérez, membre de l'entitat Mataró LGTBI. Sobretot en l'àmbit del col·lectiu 'trans', el que a dia d'avui pateix més situacions de discriminació.

En total són més de 10 actes els que conformen el programa que s'ha preparat a Mataró per a la celebració d'aquest Dia Internacional de l'Orgull LGTBI.

Informa: A.Gual