Mataró aprofita la unitat mòbil del Banc i Teixits per "omplir la bossa de vida"

Els mesos de juliol i agost, el número de donacions de sang que es fan a Catalunya acostumen a baixar un 30% respecte a la resta de l’any. El retrocés és important, i cal sumar-hi la onada de calor, que ha fet que aquest estiu les donacions hagin caigut fins el 40%, tot i que els últims dies han repuntat. Malgrat tot, els hospitals catalans necessiten unes 35.000 donacions de sang per poder atendre tots els malalts i accidentats. Per això, el Banc de Sang ha iniciat “Omple la bossa de vida”, una campanya que vol animar la població a donar sang, tant a hospitals com a unitats mòbils. A Mataró, es pot donar sang tot l’any, però hi ha dies que es pot trobar una unitat mòbil per fer-ho més fàcil, com aquest dijous, que s’ha instal·lat una d’elles a la Plaça Santa Anna. Roser Vallès és responsable de la promoció de la donació.

La població està cada vegada més conscienciada sobre la importància de donar sang, però el Banc de Sang assegura que cal seguir treballant-hi i animar tothom. Calen entre 800 i 1.000 donacions diàries. Per això aquest any, per agrair l’esforç dels donants, rebran una bossa de roba amb el missatge “Dona el millor de tu. Dona sang”. Segons Vallès, es demostra que som un poble solidari i, tal com va passar els dies posteriors als atemptats de Barcelona i Cambrils, la gent continua donant sang.

Una donació que també és important, perquè cada una es divideix en tres components: els glòbuls vermells, les plaquetes i el plasma. Amb importància sobretot per a les plaquetes, que no es poden fabricar de manera autònoma i, per tant, vénen de les donacions, amb l’afegit que caduquen al cap de cinc dies i que calen 4,5 donacions per completar una donació de plaquetes.

Qui i quan pot donar sang? Cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos i esperar almenys dos mesos entre donació i donació. També es pot donar sang encara que s’hagi esmorzat, que es tingui el colesterol alt o que es pregui algun dels medicaments més freqüents. Però en qualsevol cas, abans de donar sang, un metge mirarà la pressió i els nivell d'hemoglobina del donant.

Els que no podran fer-ho són aquells que s’hagin fet un tatuatge fa menys de quatre mesos o els que hagin estat operats recentment. Però en el cas d’aquells que hagin anat al dentista, també hi ha restriccions. Si només s’ha fet una revisió, es pot donar sang el mateix dia; si s’ha fet una neteja dental, caldrà esperar 24 hores; si hi ha hagut un empastament, 72 hores, però si s’ha tret un queixal caldrà deixar passar una setmana. De la mateixa manera, si fa poc que s’ha viatjat a zones del món amb risc de malària o altres malalties que es poden transmetre amb una transfusió no es podrà donar sang, de moment.

El Banc de Sang tornarà a Mataró el 20 d’agost, en aquest cas a la Plaça de les Tereses i amb el mateix horari: de deu a dues i cinc a nou de la nit.

Informa: M.Rodríguez/E.Andrés