Mascaretes gratuïtes i més transport públic: primer dia després del confinament total

Milers de persones tornen aquest dimarts a la feina a Catalunya. Tot i que l'estat d'alarma es manté, de moment, fins al 26 d'abril, el confinament total va quedar aixecat divendres passat. D'aquesta manera, la situació laboral torna a l'escenari previ al 30 de març i s'ha reactivat l'activitat de sectors no essencials que no poden teletreballar. Una mesura que afecta principalment a la indústria i a gran part de la construcció. En aquest últim sector, però, s'ha prohibit que es reactivin els treballs en habitatges on hi hagi persones que no formin part de l'obra o en què es comparteixin zones comunes entre treballadors i residents de l'immoble, a excepció de reparacions d'urgència.

Per tal d'incrementar la seguretat dels treballadors que han d'anar a la feina amb transport públic, tant avui com demà Protecció Civil i Creu Roja reparteixen gratuïtament mascaretes d'un sol ús. En total se'n repartiran 1'7 milions a tota Catalunya, la majoria d'elles a la província de Barcelona. Una mesura amb la qual es vol evitar que es puguin produir contagis al transport públic i evitar un repunt dels casos de Covid-19.

Per afrontar l'aixecament del confinament total, els transports públics han incrementat els seus serveis. És el cas, per exemple, de Rodalies que a les hores punta incrementa els seus serveis fins al 63% de l'habitual. Durant la resta de la jornada es manté en un 50%. També Moventis ha incrementat lleugerament les expedicions de les línies que connecten Mataró i Barcelona. En el cas de l'exprés 11.1 s'ha passat d'una oferta del 49% de l'habitual al 52%, amb una trentena d'expedicions per sentit. Pel que fa a l'exprés 11.2, s'ha passat del 47'5% al 53'5%, amb 22 expedicions per sentit. Al Mataró Bus es manté l'horari d'agost.

Un transport públic que des del 10 d'abril torna a ser de pagament. Durant les dues setmanes de confinament total, l'Autoritat del Transport Metropolità havia decretat la gratuïtat de tot el transport públic per ajudar als treballadors de serveis essencials. Amb l'aixecament d'aquest confinament total, l'ATM ha restablert cobrament de les tarifes habituals.

 

Informa: S.Ruiz