Més joves troben feina gràcies al canvi en la Llei d’Estrangeria

En Badr té 21 anys, és del Marroc, i ha estat contractat en una empresa agrícola després de molts impediments legals i burocràtics

Fins a finals del 2021 la inserció laboral dels nois i noies tutelats per la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència) era pràcticament impossible. Amb l’entrada en vigor, fa pocs mesos, de la reforma de la Llei d’Estrangeria, aquesta situació ha canviat.

El director de pisos de joves de la DGAIA al Centre de Formació i Prevenció del Maresme, Jordi Quer, ha assegurat que la lluita per modificar la llei d’estrangeria ha permès regularitzar la situació dels joves i concedir-los el permís de treball a partir dels 16 anys.

Jordi Quer, director de pisos de joves de la DGAIA al CFP:
 

 “A finals de l’any passat, després de molta lluita, es va aconseguir una modificació de la Llei d’Estrangeria que permet tractar a aquestes persones de manera diferent i se’ls ofereixen més drets: regularització documental i des del minut zero el permís de treball a partir dels 16 anys i sense haver-lo d’interrompre als 18 anys”.

El cas d’en Badr és l’exemple d’aquest procés. Va entrar en un pis de menors ara fa 5 anys i va lluitar per integrar-se al país amb totes les seves forces: formació darrere formació. Un cop va fer 18 anys, però, el procés es va interrompre per les traves burocràtiques que es va trobar pel camí i la porta es tancava davant de cada oferta de feina. El canvi en el reglament li ha permès ara, ja amb 21 anys, ser contractat en una empresa agrícola i d’aquí a poques setmanes deixarà el pis assistit per viure pel seu propi compte. El procés, per ell, ha estat complicat.

Badr, jove tutelat:
 

 “Portava 4 anys buscant feina. Tenia els papers, però no trobava feina. Trobava ofertes en empreses i quan em presentava em demanaven el permís de treball que no tenia. Em deien que ja em trucarien i mai em trucaven. Ara estic en una empresa d’anous. Estem al camp, pesant les saques, encintant-los o enviant-les a l’empresa que les ha comprades”.

Jordi Quer explica que en aquests moments tenen quatre pisos assistits i que en total acompanyen a una vintena de nois i noies. Ell mateix assegura que el cas d’en Badr es pot extrapolar a la majoria de joves i que la reforma de la Llei d’Estrangeria facilitarà, a partir d’ara, que els joves puguin desenvolupar els seus projectes personals i professionals amb més tranquil·litat.

Informa: M.Gómez