Més participació i inclusió de la gent gran a la ciutat

Mataró elaborarà un pla d’actuació al llarg del 2019 per millorar la ciutat en pro de les persones grans. Una actuació que s’emmarca en el projecte “Mataró ciutat amiga de les persones grans”, que dóna suport a les persones grans perquè tinguin una vida digna, tinguin una bona salut i participin en la societat. El pla s’elaborarà arran dels vuit reptes que han sorgit de la diagnosi elaborada per l’Ajuntament de Mataró, amb la col·laboració de la Diputació. L’espai públic, el transport, l’habitatge, la inclusió social, la participació social, el voluntariat, els serveis i la informació són els vuits reptes que es desprenen d’aquesta diagnosi. Unes àrees molt transversals que segons la regidora de Gent Gran, Elizabet Ruiz, no només serviran per afavorir a les persones grans sinó també a la resta de la població.

La diagnosi que ha fet Mataró ha estat possible per la participació de 9 grups focals amb 131 persones grans i 201 enquestes. Carme Bufí, voluntària del Casal Jaume Terrades, assegura que el fet que s’hagi comptat amb gent gran per l’elaboració d’aquesta diagnosi és un dels punts forts del projecte. Segons Bufí, en la majoria d’ocasions la societat relega a les persones grans a un segon pla sense tenir en compte els coneixements i experiències que han acumulat amb els anys i que podrien ser d’utilitat.

Actualment Mataró compta amb un 17% de la població més gran de 65 anys. Una xifra que augmentarà fins el 30% a l’any 2030.

El projecte de “Ciutats Amigues de la Gent Gran” és una iniciativa mundial promoguda per l’Organització Mundial de la Salut i gestionat a l’Estat espanyol per la Imserso.