Més del 10% de la població major de 65 anys pateix Alzheimer

Aquest 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l'Alzheimer, una malaltia amb elevat impacte entre la població, que segons dades mèdiques
afecta, a Catalunya, entre un 10 i un 15% de les persones  major de 65 anys. Un percentatge, que creix a mesura que també ho fa l'edat de les persones, i que en el cas dels majors de 85 anys passa a ser d'un  30%. A dia d'avui la pateixen més de 400.000 perones a tot l'estat espanyol i es calcula que d'aquí a 20 anys aquesta xifra arribi al milió d'afectats, en gran mesura, per l'envelliment de la població.

Aquesta malaltia degenerativa comença amb la perdua de capacitats cognitives bàsiques i va avançant fins a la dependència total del pacient. L'alzheimer es caracteritza també per ser una malaltia llarga, pot oscilar entre els 2 i els 20 anys, i per produir un gran impacte sobre el pacent, la seva família i el seu entorn social. A Catalunya hi ha diverses associacions que donen suport tant emocional com econòmic als familiars de malalts d'alzheimer. De fet, segons un estudi fet per la Confederació Espanyola de Malalts d'Alzheimer, tenir cura d'un malalt d'alzhemer costa una mitjana de 30.000 euros a l'any a les famílies.

Tot i els grans avenços aconseguits fins el moment a nivell d'investigacions, des de fàrmacs per relantitzar-ne l'evolució o el descobriment d'una proteina clau en el seu desenvolupament, l'alzheimer seguiex sense tenir cura a dia d'avui. 

 

Informa: A.Gual