Més de la meitat dels pacients hospitalitzats per Covid-19 tenen disfàgia

El 53% dels pacients ingressats per Covid-19 presenten símptomes de disfàgia durant la malaltia i, en alguns casos, després de superar-la. En les persones de la tercera edat, el percentatge creix fins el 75%. Aquestes són els resultats preliminars de la investigació liderada per l’Hospital de Mataró juntament amb l’empresa Nutricia Danone,. Segons el director de Recerca i Innovació del Consorci Sanitari del Maresme, el doctor Pere Clavé, l’edat dels pacients amb disfàgia a causa de la Covid-19 és 10 anys més jove que els qui ho pateixen per altres causes. Els primers resultats també indiquen que els pacients que ingressen presenten un alt risc de malnutrició i que durant l’hospitalització fins un 40% dels casos també presenten símptomes de malnutrició. A través d’aquestes dades, un dels objectius de la investigació és saber si els pacients de Covid-19 amb disfàgia i malnutrició han tingut un pitjor pronòstic clínic que aquells que no han tingut símptomes.

A través de l’estudi, que de moment compte amb una mostra de més de 260 persones, es farà un seguiment de la recuperació dels casos després de tres i sis mesos de l’alta hospitalària. Els primers seguiments indiquen que hi ha molts persones que tenen dificultats per recuperar la salut nutricional i el pes perdut durant la malaltia, que en alguns casos ha estat de fins a 14 quilos durant l’ingrés. També s’estan trobant amb casos de pacients que no acaben de recuperar-se de la disfàgia. L’objectiu de l’estudi també és ajudar a aquestes persones amb dificultats per refer-se de la disfàgia gràcies a les tècniques d’estimulació i de compensació desenvolupats pel Consorci Sanitari del Maresme els darrers anys. 

Els motius pels que aquests pacients presenten símptomes de disfàgia són diversos. El doctor Clavé apunta que les causes podrien els efectes del virus sobre els nervis sensorials de la faringe o les dificultats de respirar que provoca el propi virus, els procediments mèdics realitzats als pacients ingressats a la UCI o la debilitat muscular que acaben patint els pacients amb Covid-19. 

Informa: S.Ruiz