Més de 330 tones de roba en desús recollida als contenidors de Mataró

El 2019 s'han recollit més de 319 tones de roba utilitzada a Mataró i els primers 6 mesos del 2018 se'n van recollir 197 més. Unes dades proporcionades per la cooperativa d'inserció laboral Solidança que en el marc de Roba Amiga té instal·lats una seixantena de contenidors, de color taronja, a la ciutat. Una empresa que gràcies a la gestió de residu tèxtil crea llocs de treball per inserir persones en situació de vulnerabilitat social. La presidenta cooperativa Roba Amiga, Isabel Gimeno, assenyala que s'han recollit al llarg de l'any passat 2kg i mig de mitjana per habitant de Mataró, quan la mitjana acostuma a ser al voltant dels 4 quilos. En aquest sentit, apunta que encara hi ha marge per al creixement, tenint en compte que segons l'Agència Catalana de Residus, el consum és de 20 quilos de mitjana per habitant a l'any. Per tant, insta als mataronins a llençar la roba en desús en contenidors específics, perquè si va a parar als contenidors de brossa ordinària es renuncia al seu aprofitament. 

L'empresa Solidança a través de Roba Amiga treballa en la recollida de roba i reutilització de residus tèxtils però compta amb el doble vessant de la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social. De fet a Mataró s'han contractat dues persones per la recollida de roba, material que es porta a una planta de tria a Sant Just Desvern. Un 53 per cent de la roba recollida es reutilitza i la resta, més d'un 40 per cent, s'aprofita per fer fil i nou teixit. 

Hi ha previst que Solidança i Roba Amiga puguin obrir una botiga a Mataró. Tot i que encara no hi ha data concreta, la idea és que l'obertura pugui tenir lloc aquest mateix any o el que ve. 
Solidança i Roba Amiga té un conveni amb l'Ajuntament de Mataró. La ONG Fundació Humana té 8 contenidors en zones privades, com supermercats o gasolineres. Per la seva banda, ha recollit 11 tones i mitja de roba usada a Mataró, que també servirà per a ser reciclada o per a un segon ús. Aquesta xifra equival a més de 23 mil peces de roba recuperades a la ciutat durant el 2019. Al conjunt de la comarca Fundació Humana ha recollit un total de 493 tones de roba en l’últim any.

Informa: C.Sánchez