Més de 1.000 firmes per reobrir una entitat bancària a l'Havana

Els veïns de l'Havana recullen firmes perquè s'obri una nova entitat bancària al barri. Amb un mes ja n'han recollit més de 1.000. La zona comptava fins fa poc amb 3 oficines que gradualment han anat tancant. Ara, els veïns s'han quedat sense cap caixer des d'on poder treure diners i, si ho volen fer, es veuen obligats a desplaçar-se fins al centre de la ciutat, el següent punt més proper. Això suposa un problema per la població, que molta és d'edat avançada i té dificultats de mobilitat i d'ús de la nova tecnologia per fer pagaments o gestions bancàries.

El barri pescador comptava amb la Caixa Laietana, el banc BBVA, que antigament havia sigut Caixa Catalunya, i La Caixa, que va ser l'última a abaixar les persianes aquest passat mes de gener. El tancament d'oficines bancàries és tendència a tot Europa, però a Espanya es fa més evident perquè és el país europeu que n'ha tingut més, representant ell sol el 19% d'entitats bancàries de tota la Unió Europea. A la província de Barcelona, en menys de 10 anys se n'han tancat més de la meitat passant de tenir-ne 5.723 el 2008 a 2.454 al març del 2019. Segons aquestes dades del Banc d'Espanya, el nombre d'entitats actual seria molt similar al que hi havia a Catalunya el 1976.

Els veïns fan una crida a tots els bancs perquè obrin una oficina al barri. Els veïns, a canvi, es comprometen a domiciliar els seus rebuts, nòmines i fer un traspàs del seu capital a l'entitat que s'estableixi a l'Havana. El veïnat seguirà recollint firmes, pressionant i establint converses amb diferents entitats bancàries.

Informa: J.Peñaranda