Llavaneres vol recuperar la casa del capità general

S’ha trobat l’escriptura de donació en què consta que la finca es va donar a l’Ajuntament l’agost de 1936, malgrat que ara la utilitza l’exèrcit espanyol

El doctor Ricard Martí va donar a l’Ajuntament de Llavaneres la Torre Massorrà. Això era el 17 d’agost de 1936. En aquell moment la voluntat era que aquesta finca tingués un ús educatiu i cultural. La Guerra Civil espanyola va canviar tots els plans i el mateix Martí va tornar a donar el 19 d’octubre del 1940 la mateixa propietat. Aquesta vegada a l’exèrcit espanyol, que la fa servir des d’aleshores com a casa d’estiu del capità general de l’exèrcit.

Durant els anys 1947 i 1948 l’aleshores alcalde de Llavaneres, Joaquim Vives, va intentar fins a un total de vuit vegades, a través de vuit cartes diferents, reclamar la seva propietat. Ara tota aquesta història torna a aflorar gràcies a en Lluís Albertí, l’arxiver municipal i director del Museu-Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres, que va trobar l’escriptura pública de donació al poble maresmenc.

L’Ajuntament de Llavaneres ha registrat aquest passat divendres a les delegacions del govern central i de defensa de Catalunya, una primera instància per reclamar aquesta finca. Aquest dijous, el mateix alcalde de Llavaneres, Nani Mora, i diferents regidors del govern municipal, viatjaran fins a Madrid per dirigir-se al Senat i al Ministeri de Defensa. Mora ha assegurat que si cal, emprendran vies judicials i, que quan aconsegueixin la finca, tenen clar a què la destinaran.

La Torre Massorrà, coneguda popularment com a la casa del capità general, acull cada any dos grans esdeveniments. Un en el que assisteixen alts càrrecs de l’exèrcit espanyol i un altre, a principis d’estiu que acostuma a ser un concert obert a tota la ciutadania.

Informa: M.Gómez