L'Hospital de Mataró i el CSdM celebren 20 anys

Aquest any 2019 se celebra el 20è aniversari del nou hospital de Mataró i el consorci Sanitari del Maresme. Avui al matí, s'ha celebrat un acte institucional a la sala d'actes de l'hospital per donar el tret de sortida a un seguit d'activitats commemoratives que es realitzaran durant l'any. L'acte ha comptat amb la presència de l'Alcalde, David Bote, Jose Mañach, president del Consorci Sanitari del Maresme, així com el testimoniatge d'alguns dels protagonistes d'aquests anys, tant de la governança com de la gestió del centre sanitari. Un d'ells ha estat Joan Majó, exalcalde de Mataró i president de la Fundació Ernest Lluch, que ha volgut posar sobre la taula algunes reflexions sobre la sanitat lligada amb l'economia, la sostenibilitat, la tecnologia i la demografia. En aquest últim bloc, ha ressaltat algunes dades rellevants, com que la despesa relacionada amb els malalts crònics suposa el 65% de la despesa total de la sanitat o que el 25% de la despesa sanitària la provoca tant sols un 1% de la població.

L'hospital de Mataró es va posar en marxa el dia de Sant Jordi de 1999. Un any després l'antic hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena va començar a funcionar com a centre sociosanitari i el 2001 l'hospital de Mataró va assumir la gestió del CAP Mataró Centre. El 2003 va néixer el programa de rehabilitació cardíaca, pioner a tot l'estat espanyol. Entre altres accions destacades, el 2014 es van celebrar els 20 anys de la Unitat de Cirurgia sense Ingrés i l'any 2016 es va crear la Unitat Maternoinfantil per promoure el contacte precoç pell amb ell. Ara l'hospital encara el futur amb l'acreditació del centre com a hospital universitari.

Per altra banda, i en relació amb aquest 20è aniversari, des del Comitè de Treballadors del Consorci Sanitari del Maresme s’ha redactat una carta que han enviat al Consell Rector i als grups polítics de l’Ajuntament i el Parlament on exposen el seu descontentament amb l’hospital al llarg de tots aquests anys. Expliquen que en aquesta celebració no s’ha previst cap espai per reconèixer la feina feta pels treballadors i treballadores durant tots aquests anys, però en canvi, sí que hi ha hagut cabuda, diuen, per “personalitats com un expresident del Consell Rector que està imputat en el cas Innova i pendent de judici”. En aquesta carta, també es queixen de la manca de mesures preses fins el momento per pal·liar l’infrafinançament crònic del CSdM. Recordem que a dia d’avui l’Hospital de Mataró es trova intervingut pel departament, complint un pla de reequilibri per tal de sanejar els seus comptes.

 

J.Peñaranda