L'historiador Gonzalo Berger recupera la figura de dones que van combatre el feixisme amb les armes

En motiu del Dia Internacional de la Dona i en el marc de l'exposició 'Més enllà de les Trinxeres', el Museu de Mataró ha volgut recuperar el paper de les dones antifeixistes a la Guerra Civil espanyola. Per fer-ho ha convidat al doctor en història Gonzalo Berger, especialista en les milícies antifeixistes. La voluntat de la conferència ha estat posar de relleu que hi va haver moltes dones que van entendre que el feixisme era una amenaça pels espais de llibertat  que havien assolit durant la República i per això van decidir combatre'l amb armes.

Tot i que les dones en zona republicana han despertat més interès a nivell històric, el paper de les dones al front ha estat poc estudiat. S'acostuma a fer referència al terme de milicianes, però mai amb la concreció per abordar la seva participació en els fronts de combat. Berger detalla que, com a historiador, val la pena generar debat i obrir perspectives noves a la societat i en especial en aquest cas, quan la igualtat de les dones està sobre la taula. 

El paper de la dona va ser el mateix que molts homes van assumir, anar al front i combatre a la guerra. Per part de les dones hi va haver una doble derrota: entre els propis companys que les van relegar a la rereguarda i amb la derrota, la dictadura també les va retornar a una posició de submissió respecte els homes. 

Informa: C.Sánchez/M.Gómez

Tags: