Les tarifes d’aigua, llum i gas varien amb l’arribada del 2020

Amb l’arribada del nou any, es preveu que el preu de mantenir una casa experimenti una lleugera baixada. Pel que fa al gas, el seu cost s’abaratirà al voltant d’un 4% de mitjana després d’haver estat congelat en els darrers dos trimestres del 2019.

Un preu que no experimentarà variacions és el de l’aigua. Des del 2013, Aigües de Mataró ha mantingut la tarifa i pel 2020 es preveu que continuï igual. Cal recordar que per les famílies que pateixen dificultats econòmiques, des d’Aigües de Mataró s’ofereix una tarifa social. Gràcies a aquest pla, el preu del metre cúbic en el primer i segon tram passa de ser de 36 cèntims amb la tarifa domèstica normal a ser de 10 cèntims. En el moment del llançament d’aquesta iniciativa al 2013 s’hi van abonar 80 famílies. En aquests moments la xifra se situa per sobre de les 1800. Per fer-se’n beneficiari, cal tramitar el Cànon Social a l’Agència Catalana de l’Aigua.

El cost que encara es manté en una incògnita és el de la llum. D’entrada, es prorrogarà per al 2020 la part regulada del rebut que suposa el 41,14% de la factura elèctrica. Al llarg de l’any però, està prevista una reforma de la tarifa elèctrica que pugui arribar a abaratir-la un 2%. D’altra banda, aquesta proposta també inclou la divisió de les tarifes en sis períodes per a l’energia, fins ara només hi havia dues, i també de sis per a la potència, a excepció de la 2.0TD. Finalment, aquesta iniciativa també busca adaptar el cost de la llum en funció del moment del seu consum. És a dir, hi haurà quotes diferents en funció del dia, mes i fins i tot, lloc de residència ja que es percebran variacions entre els preus de la península, de les illes i de Ceuta i Melilla.

I un últim apunt sobre el preu dels peatges. En primer lloc, en el tram de l’AP-7 entre Alacant i Salou s’aixecaran les barreres gràcies a que s’ha arribat al final de la concessió. El recorregut entre Tarrafona i Alacant suposarà un estalvi aproximat de 27 euros. Pel que fa als peatges de la Generalitat, aquests pujaran un 0,1% de mitjana i als de l’Estat un 0,84%.

Informa: L.Sanmiquel