Les restriccions d’aigua tensen el sector de la flor i la planta

Al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya els preocupa tornar a patir una davallada del 50% en la facturació com va passar amb el Decret de sequera del 2007. Per fer front a les possibles conseqüències, demanen ajuts directes a la Generalitat.

Fotografia: Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya (tvmataró)

Dimarts de la setmana passada van entrar en vigor les restriccions d'aigua decretades per l'Agència Catalana de l’Aigua. Entre d’altres, es va limitar el consum domèstic a 230 litres per persona i dia però també es va restringir el reg en zones verdes i jardins a la supervivència de les espècies. Aquestes mesures han tingut una repercussió directa als proveïdors del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya. Malgrat això, des del sector reconeixen que les restriccions els han agafat amb els deures fets.

Mercè Martínez (presidenta del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya): En un principi nosaltres vam aprendre molt de l’últim decret de sequera. Les restriccions ja les tenim aplicades des del 2007-2008. En aquests moments, al sector ja es fa tot amb goter, ja hi ha basses per recollir aigua... A nivell productor, estem molt en línia amb la sostenibilitat i l’estalvi hídric. 

Malgrat la feina feta, la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya, també presidida per la Mercè Martínez, ha emès un comunicat subratllant la necessitat de mantenir els espais verds tant als entorns privats com públics pels seus beneficis mediambientals.

Mercè Martínez (presidenta del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya): Som un sector de vidre, resilient, sempre patint les conseqüències climatològiques, de l’estrès hídric... sempre som els primers que rebem quan s’ha demostrat que la nostra feina és molt valuosa tant pel canvi climàtic com per les persones. Necessitem el verd a les nostres vides perquè realment ens aporta un extra d’oxigen i es purifiquen els nostres ambients.

En aquest mateix comunicat, expliquen que temen que les noves restriccions tornin a tenir un fort impacte en els comptes del sector tal com va passar al 2008 quan ja es van decretar mesures d’estalvi d’aigua. Llavors es va registrar una davallada de la facturació del 50%. És per això que demanen a la Generalitat “ajuts directes per compensar les produccions que previsiblement no es vendran com a conseqüències de la caiguda de la demanda per la limitació de regar jardins”. A més, des del sector també consideren que tot i els episodis puntuals de sequera, que cada cop sembla que seran més habituals, l’administració hauria de protegir l’aigua sempre ja que es tracta d’un recurs escàs.