Les residències de gent gran, dos anys i mig fent front a la Covid

Els centres mantenen les unitats de convivència establertes durant la pandèmia i utilitzen les videotrucades com a complement de les visites dels familiars

La Covid-19 ha afectat molt les residències de gent gran de Catalunya, on ha causat la mort de gairebé 10.000 persones. Ara que la situació comença a ser de plena normalitat, als centres recorden els pitjors moments del coronavirus amb emoció. És el cas de la residència La Vostra Llar de Mataró, que va haver de canviar la manera de treballar per fer front al virus i que avui encara manté algunes d’aquelles dinàmiques per seguir protegint els seus residents. 

A l’inici de la pandèmia, la cinquantena de treballadors de La Vostra Llar Mataró va haver de centrar-se en fer teràpies individuals. Aleshores, es tenia molt poca informació del virus, però la precaució havia dut les administracions a tancar les residències i a prohibir-hi les visites dels familiars. I això afectava molt anímicament els avis i àvies, explica la treballadora social Mireia Rom.

L’esclat de la Covid-19 va portar aquesta residència mataronina a establir cinc unitats de convivència -  una per pis – per evitar-ne el contagi a tot l’edifici. Ara es mantenen les unitats de convivència per precaució. Però els residents es poden trobar amb altres avis i àvies a la terrassa del centre, on han pogut celebrar la revetlla de Sant Joan, o al carrer, on s’organitzen activitats.  

L’altre element que va portar la Covid-19 i que perdura són les videotrucades. En els pitjors moments de la pandèmia, comunicar-se així amb els fills o els nets era vital per als residents, perquè els omplia el buit afectiu que patien pel coronavirus. Ara les videotrucades es mantenen, però com a complement de les visites al centre.   

La Vostra Llar segueix les directrius de la Generalitat de Catalunya per combatre la Covid-19. Des de l’abril, ja no hi ha límit de visites als centres, però els visitants han de fer-ho amb mascareta i cal ventilar bé els espais. També es recomana mantenir els grups de convivència i fer proves als treballadors per controlar que no estiguin contagiats. Tots ells sí que treballen amb mascareta.

Informa: B. Doñate