Les obres de l’escullera està previst que s’enllesteixin a la tardor

En els darrers mesos, el tram comprès entre Mataró i Cabrera de Mar ha estan l’origen de molts dels retards que la línia R1 i R11 de Rodalies han acumulat. El motiu? Els temporals, cada vegada més freqüents, provoquen inundacions a la via i avaries en la senyalització, els sistemes d’electrificació o les instal·lacions de seguretat. És per això que l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (ADIF) va prioritzar, a finals de l’any passat, les obres de millora de l’escullera (dotades de 12 milions d’euros) per impedir que les ones arribessin a la via. 

Aquest pla però, ha hagut d’aturar-se en dues ocasions des que es va iniciar. D’una banda, a causa del temporal Glòria i de l’altra, per la paralització de l’activitat derivada del coronavirus. Des del mes passat, les obres continuen endavant i segons un informe d’ADIF, al maig s’havia aconseguit millorar 650 metres de la línia ferroviària, 270 de la zona de Cabrera i 380 de la de Mataró. 

Per supervisar l’estat d’aquests treballs, el govern de Catalunya i el Consell Comarcal del Maresme van convocar una taula de mobilitat on hi van tenir presència representants dels partits polítics del Maresme, entre ells l’alcalde de Mataró David Bote, ADIF i RENFE. En aquesta reunió es van tractar totes les obres que s’estan fent a la comarca, entre elles la de l’escullera Mataró-Cabrera de Mar. Tal com explica Isidre Gavín, Secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, malgrat les diverses adversitats, estan satisfets amb l’avenç del projecte.

Pel que fa a la data de finalització d’aquesta construcció, Gavín fa una estimació. En un principi, afirma, està previst que s’enllesteixin a la tardor sempre i quan no hi hagi més entrebancs que frenin el procés. 

Una vegada s’hagi reparat i millorat l’escullera existent, Adif també proposa establir mesures preventives addicionals. Aquestes consistirien, per exemple, en l’elaboració d’un pla de restriccions del trànsit per fer front a diferents previsions meteorològiques. 

Informa: L.Sanmiquel