Les farmàcies donen mascaretes amb la targeta sanitària des d'aquest dilluns

Aquest dilluns al matí les farmàcies catalanes han començat a dispensar mascaretes d’un sol ús per evitar el contagi del coronavirus. Per aconseguir-ne una, només cal presentar a la farmàcia la targeta sanitària de la Seguretat Social. Però el sistema informàtic de les receptes electròniques ha caigut cap a les 10 del matí i les farmàcies han tingut problemes per dispensar-les. Una situació que també s’ha donat a Mataró.  De fet fins a la tarda no s’ha pogut recuperar el sistema, i fins aleshores el repartiment ha seguit fent-se, però anotant les dades manualment. S’espera que en les properes hores la incidència quedi del tot resolta.

Cada farmàcia ha rebut de la Generalitat un lot de 450 mascaretes quirúrgiques de la classe 2 per distribuir a la població de manera gratuïta. Aquestes mascaretes tenen tres capes i filtren els fluids, és a dir, estan dissenyades, no per protegir-se, sinó per evitar que qui les porta pugui contagiar la covid-19.

L'ús de mascareta en la població està indicat sobretot per a aquelles persones que presentin símptomes respiratoris, encara que siguin lleus, i per als seus contactes, sobretot si aquests han de sortir al carrer. També està indicat el seu ús per a tots aquells treballadors no en tinguin en el seu lloc de treball.

De moment, les farmàcies donaran una mascareta per persona. Les següents ja s’hauran de pagar, però tindran un preu màxim fixat pel govern espanyol. Una decisió que també afectarà els preus dels gels desinfectants i dels guants.

El Govern de Quim Torra desaprova el confinament parcial de la població ordenat per l’executiu espanyol. D’aquí que hagi comprat 14 milions de mascaretes: per garantir que la taxa de contagis a Catalunya sigui la mínima. Aquest dijous, ha de rebre 2 milions de mascaretes de les que ja ha comprat. 

 

B.Doñate