Les coques de Sant Joan, pas a pas amb Casa Graupera

De pinyons, amb fruita confitada o de crema. Aquests són només alguns dels tipus de coques de Sant Joan que preparen a Casa Graupera per la revetlla. Unes coques que es caracteritzen per estar elaborades amb ingredients de proximitat

Fotografia: tvmataró

Un dels elements imprescindibles a totes les taules per la revetlla de Sant Joan són, precisament, les coques. Per tenir-les a punt per al dia de la revetlla els obradors treballen a ple rendiment i un exemple és el de la Casa Graupera.

En aquesta empresa familiar elaboren les coques de brioix i, una vegada fermentades, les pinten amb ou. A continuació els hi afegeixen els ingredients que les diferencien les unes de les altres: sucre, pinyons, fruita confitada, crema... Uns ingredients que destaquen per ser d’origen local.

Teresa Graupera (copropietària Casa Graupera): El pinyó ens el porten del Montseny i la fruita confitada és de Lleida. Sempre utilitzem producte de proximitat.

Per satisfer el paladar de tots els assistents a la revetlla, Casa Graupera ofereix coques de gustos ben variats. Fins i tot, n’han elaborat de salades. Algunes d’aquestes porten formatge de cabra, bacó amb pernil o xampinyons.

Teresa Graupera (copropietària Casa Graupera): Fem moltíssims tipus de coques. Fem les tradicionals de crema, crema i pinyons, la de pinyons... A més, en fem de pasta de full: la de Llavaneres, la de full de llardons, la de full amb cabell d’àngel, la de full amb xocolata... També les fem farcides perquè agraden molt. S’obren un cop cuites i s’hi posa nata, crema o trufa. També fem les coques salades.

Pel que fa al nombre de coques que vendran aquest any, la Teresa Graupera considera que al coincidir la celebració en dijous, molta gent marxarà de la ciutat i, per tant, la facturació podria ser inferior a la de l’any anterior.