Les altes temperatures i el tomicus eleven el risc d'incendi al Maresme aquest estiu

Aquest estiu, al Maresme, s'espera un risc d'incendis més elevat que el dels anys anteriors, a causa de la gran quantitat d'arbres morts que hi ha als boscos. Una situació que ve donada pel canvi que s'està produint en el nostre clima, amb una mitjana de les temperatures més alta i menys pluges i que s'agreuja per l'acció de l'escarabat tomicus, que està acabant amb molts dels arbres que es troben dèbils. Per solucionar aquesta problemàtica, afirma Oriol Bassa, enginyer forestal del Consell comarcal del Maresme, cal més inversió en gestió forestal. La pressió de l'ens i del es diferents associacions de propietaris ha fet que en els últims anys aquesta inversió s'hagi triplicat, tot i així els més de 400.000 euros que han arribat aquest de la Generalitat i la Diputació són insuficients.

Des del passat 15 de març i fins el proper 15 d'octubre es troba activa la prohibició de fer foc als terrenys forestals o menys de 500 metres d'aquests. Una normativa que es tornarà encara molt més restrictiva a partir del 15 de juny i fins el 15 de setembre.

Des del Consell Comarcal del Maresme treballen amb una simulació de com seran els boscos d'aquí a 50 anys. Tot i mantenir la massa forestal, que a dia d'avui representa el 65% de la comarca del Maresme, els boscos es trobaran en pitjors condicions, amb menys arbres i més brolles i matollars. 

Un escenari que també incrementarà el risc d'inundacions, ja que la superfície boscosa no serà capaç d’absorbir gran quantitat de l'aigua provinent de la pluja. 
Una previsió que també diu que els boscos del Maresme deixaran de ser els boscos de clima típicament mediterrani, amb predomini de pins i alzines, per passar a ser boscos com els del sud d'Espanya, propis de climes més àrids. Per trobar boscos propis del clima mediterrani caldrà anar-los a buscar a l'alçada de Toulouse.

Informa: A. Gual