Les 4:45, hora òptima per l’observació de Perseids

Com és habitual per aquestes dates, els Perseids o Llàgrimes de Sant Llorenç s'han pogut veure aquesta matinada del 12 al 13 d'agost. Un fenòmen astronòmic que desperta l'interès de grans i petits i que es pot contemplar a partir de la mitjanit tot i que el moment òptim per la seva observació és ben entrada la matinada i des d'una localització amb poca contaminació lumínica. Mataró compta amb un observatori al carrer Bonaire dirigit pel grup d'astronomia Cosmos i el qual porta 61 anys observant aquesta pluja de meteorits.

La pluja d'estels coneguda com les Llàgrimes de Sant Llorenç s'origina quan la Terra creua l'òrbita del cometa Swift-Tuttle. S'anomenen Perseids en referència al seu punt d'origen, la radiant, que és a la constel·lació de Perseu. Aquesta nit el moment clau per veure'ls ha estat exactament a les 4.45 quan s'ha posat la lluna. A Mataró, s'han pogut veure un parell d'estels per minut, ja que la posició de la ciutat no és del tot idíl·lica, no és prou al nord. 

Tot i això, moltes persones han aprofitat aquest cap de setmana per veure'ls, ja que són visibles entre mitjans de juliol i final d'agost. Qui no hagi tingut l'oportunitat per aquestes dates, entre finals de desembre i finals de gener, torna a ser temporada alta segons els experts astrònoms mataronins.

Informa: L.Fernández