×

Missatge d'error

Notice: Undefined index: und a include() (línia 84 de /var/www/vhosts/mataroaudiovisual.cat/httpsdocs/sites/all/themes/mataroaudiovisual07/templates/node/node.tpl.php).

L'eruga peluda del suro eleva el risc d'incendis

Es tornen a veure pels carrers nombroses papallones de color marró, la metamorfosis de l'eruga peluda del suro (Lymantria dispar). Tot i que l'any passat la plaga ja es va fer visible, aquest any els experts informen que arriba amb molta més força. Aquestes erugues, que es mengen les fulles de les alzines sureres, ara han començat a buscar noves fonts d'aliment en quedar-se sense existències. Ataquen arbres, arbustos i plantes com l'arboç o el lledoner, deixant-los secs i amb molta més facilitat per cremar. 

Les papallones que arriben fins a la ciutat són els mascles, les famelles són de color blanc i no surten dels boscos perquè tenen dificultats per volar. Aquestes arnes són les més visibles, però les que destrueixen la vegetació són les erugues. Els boscos de Canyamars, Dosrius i el Montnegre-Corredor ja estan arrasats. Per evitar la proliferació de l'espècie s'han de fer fumigacions aèries, però l’elevat cost de l'actuació fa que es prioritzin els boscos que tenen una repercussió econòmica més gran, com ho són els d'alzines sureres. L'eruga peluda del suro és inofensiva per la salut de les persones i de fet tampoc acaba de matar la vegetació que ataca, però sí que podria acabar fent-ho si la plaga es repetís any rere any.

Ribes ha explicat que històricament cada 7 o 8 anys la població de l'espècie augmenta significativament, però mai s'havia arribat a un pic tan alt. Assegura que si les xifres segueixen a l'alça, es veurà afectada negativament la cadena tròfica que depèn de l'alzina i animals com els tudons o els senglars en sortiran perjudicats.

Informa: J.Peñaranda