L'Ateneu de la Fundació Iluro passa a ser un Centre Cultural

La Fundació pretén optimitzar els seus recursos i obrir-los al màxim a la ciutadania amb la reconversió de l'edifici del carrer Bonaire, de la que en destaca l'Espai Persones

L’Ateneu de la Fundació Iluro es reconverteix en un Centre Cultural. El que fins ara era un espai expositiu, s’obre a la ciutadania i destina cada una de les plantes a usos diversos. La principal aposta és per la segona planta, batejada com a “Espai Persones”. Aquest segon pis s’ha dividit en diferents sales, on s’emplaçaran els 9 clubs de lectura que impulsa el voluntariat de la Fundació Iluro amb altres entitats, com la Fundació Maresme o l’Hospital de Mataró, entre d’altres. També hi ha sales de reunions de diferents capacitats i espais amb ordinadors i connexió a internet. 

El primer pas de reconversió de l’espai va ser traslladar a la planta subterrània el fons d’art, amb més de 2.000 obres, per tenir-lo proper a l’espai expositiu, emplaçat a la planta baixa. També s’hi ha guardat i el fons especial, amb patrimoni bibliogràfic dels segles 16 al 19, amb més de 7.500 documents. La Fundació assegura que no es perd espai per exposar sinó que es concentra perquè fins ara no s’ocupaven al cent per cent tots els pisos. La Fundació Iluro ha fet des del 2014 més d’un centenar d’exposicions amb més de 341.000 visites.

A la primera planta s’ha creat l’Espai Escena i Pensament, una sala polivalent pensada per a actes de fins a 200 persones que es pot adaptar a conferències, teatre, dansa o passarel·la. La voluntat és promoure la cultura mataronina acollint disciplines tan diverses com la música, la dansa, el circ o els jocs florals escolars, entre altres. De dijous a diumenge la Fundació Iluro proposa una programació pròpia i de dilluns a dimecres es pot llogar per a celebrar-hi esdeveniments.

Viabilitat i desenvolupament dels projectes de la Fundació

El model de finançament de la Fundació Iluro és que cada un dels seus espais es pugui autofinançar a través del lloguer d’espais i de diversos projectes. El nou Centre Cultural treballarà de la mà de la Casa Coll i Regàs i l’espai Laru per desenvolupar l’activitat de la Fundació. Precisament, una de les apostes de la Fundació és replicar la feina que s’ha fet en els àmbits de la cultura i la lectura, fins ara des de la biblioteca, a l’esport, amb activitats a l’espai Laru, cedint l’espai al desenvolupament de programes com el que fa l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer.

En quin moment la biblioteca popular serà la tercera biblioteca de Mataró?

Un dels grans reptes pendents de la Fundació Iluro és la integració de la Biblioteca popular del carrer d’en Pujol a la xarxa pública de biblioteques de la Diputació. Una integració que convertiria aquest equipament de la Fundació en la tercera biblioteca pública de la ciutat. Des de la Fundació asseguren que aquest canvi hauria de ser una realitat al llarg del 2022, tot i que establir els terminis correspon a l’Ajuntament i la Diputació.

Informa: C.Sánchez