L'Arxiu Municipal i el Comarcal mostren les seves interioritats pel Dia Internacional dels Arxius

Els arxius de la ciutat, el municipal i el comarcal, obren les seves portes aquest dissabte, 9 de juny, amb motiu del Dia Internacional dels Arxius. L’objectiu és mostrar les entranyes als ciutadans però també explicar la feina que s’hi fa i les oportunitats i capacitats que ofereix l’accés a la documentació, tan pública com privada, que hi conserven. El director de l’Arxiu Comarcal del Maresme, Alexis Serrano, ha passat pel programa “El Mirador” d’aquesta casa, des d’on ha recordat que la tasca dels arxivers va més enllà de custodiar el patrimoni documental i històric. Explica que la gestió de la informació també és un dels pilars del seu dia a dia.

La conservació també forma part del seu dia a dia. Treballen amb arxius únics, irrepetibles, i han de vetllar perquè no es deteriorin. Tenir cura d’aquesta material tan fràgil però de tant valor diferencia els arxivers de professions similars, com els documentalistes o els bibliotecaris. Per això s’encarreguen de cuidar les condicions de les instal•lacions: la ventilació, la temperatura i la humitat. Una feina, la de conservació i prevenció, que conviu amb la digitalització, que facilita l’oportunitat de consultar i reproduir documents en qualsevol moment. Tot plegat, amb un finalitat molt clara: preservar la nostra identitat. Partint d’aquesta premissa, l’Arxiu Comarcal s’endinsa a partir d’aquest divendres en un dels tres aniversaris que commemorarà durant el 2019. Es tracta del tret de sortida del centenari del Forn del Vidre. Una història que estan encapsulant audiovisualment gràcies a les vivències de testimonis que van treballar a la cooperativa.

Aquest divendres al matí, a Can Palauet, trobada de vidriers i xerrada del doctor de la UAB Martín Iturralde, guanyador de la beca Joan Peiró, sobre la història de l’empresa. 

De cara a l’any que ve, l’Arxiu també celebrarà els 600 anys de la constitució municipal de l’Ajuntament de Mataró i els 375 de la fundació de l’Hospital.

 

Informa: L.Cera

Tags: