Mataró substitueix els plataners, pollancres i oms per noves espècies resistents a les plagues i les sequeres

L'arbrat viari de Mataró evoluciona i espècies tan comunes als anys 60 i 70 com els plataners, pollancres i oms, ja s'han deixat de plantar. De fet, segons el Pla Director actual de l'arbrat viari, el plataner és una de les espècies que es té prohibit plantar en un carrer nou per la seva alta capacitat de produir al•lèrgies i patir plagues. Tot i això, en carrers on ja n'hi ha, com el Camí de la Geganta o la Riera, si un arbre es mor, encara es pot replantar.
Actualment, el que es busca són arbres resistents a les plagues i a les sequeres com liquidàmbars, tipuanes, lledoners i pyrus.
Joan Carbonell, cap de Jardineria Ajuntament de Mataró: "Avui estem plantant uns liquidàmbars. Ja fa uns 10 anys que els plantem i funcionen molt bé en el nostre clima. Estem innovant i deixem els plataners, pollancres i oms."
Mataró té prop de 25.000 arbres de 150 espècies diferents. Precisament el consistori té en marxa els treballs de replantada de 779 arbres per substituir els exemplars que s'han anat perdent. Una tasca que té un cost d'uns 330.000 euros. Els beneficis de l'arbrat a les ciutats són molts.
José Antonio Ricis, regidor de Verd Urbà: "Els arbres són fonamentals. Les ciutats s'han de naturalitzar molt més. Fixen el C02, fan de pantalla sonora, tenen un valor afegit per la respiració i baixen la temperatura perquè fan ombra".
Els arbres nous que es planten es reguen només durant els primers dos anys per evitar que el sistema radicular pugi a la superfície i com a reforç també s'instal·len unes lones a uns 60cm del subsol. El color de les estaques que es col•loquen al costat dels arbres ajuda als treballadors a saber quins arbres s'han de regar i quins no.
Informa: J.Peñaranda/ M.Gómez