Els primers treballs s'han centrat en les àrees d'Alfons X El Savi i la zona de l'Escorxador

L'anella ciclista de Mataró comença a ser una realitat. Les obres van començar a finals de juliol amb l'objectiu principal d'ampliar en 8.500 metres els espais senyalitzats i aptes per la circulació en bicicleta els 6.500 que a hores d'ara té la capital del Maresme.
Els treballs estan organitzats per diferents trams, que s'aniran completant fins al març del 2022. De fet, les primeres obres s'han centrat en la zona de la ronda Alfons X El Savi i la zona de l'Escorxador on ja són ben visibles.
A partir d'ara s'anirà actuant en diferents trams de la ciutat, fins a arribar a un total de 12, amb la previsió de fer-ho pròximament a zones com la del Camí del Mig o el tram de plaça Granollers a la plaça Serra i Xifra.
Tot i això, el regidor de Mobilitat, Juan Carlos Jerez, va destacar que aquesta "és una obra viva" i que, per tant, s'anirà actuant en els diferents trams segons les possibilitats que hi hagi en cada moment.
A banda de les obres pures i dures, el titular de Mobilitat va voler posar l'accent en la necessitat de posar els instruments adients per poder incentivar els desplaçaments en bicicleta o en patinet per la ciutat i, d'aquesta manera, poder aconseguir el repte marcat pel 2024 de què el 50% dels desplaçaments a Mataró es facin amb aquest tipus de transport.
Per això, el regidor de Mobilitat va explicar que, un cop estigui enllestida l'anella ciclista, aquesta ha de servir per connectar la ciutat per diferents eixos amb aquesta modalitat. Així, l'anella es complementa amb ramals de connexió que comuniquen ràpidament aquest perímetre amb el centre de la ciutat, i es connecta amb els municipis veïns d'Argentona i Cabrera de Mar pel Camí del Mig, i amb Sant Andreu de Llavaneres a través del Camí de les Cinc Sènies.
La construcció de l'anella ciclista comporta, entre d'altres, la reestructuració de l'aparcament per les zones on transcorri. En aquest sentit, Jerez va assegurar que la idea és traslladar les zones d'aparcament que s'hauran de suprimir per la construcció de l'anella a altres zones properes als trams afectats, de manera que l'afectació segui "neutre". Jerez ho va exemplificar amb les 48 noves places creades a la carretera de Mata, per pal·liar l'actuació a la zona d'Alfons X El Savi, o l'actuació prevista en un futur que preveu enderrocar l'antiga escola Menéndez y Pelayo i convertir part de l'espai en aparcament provisional.
Els 15 quilòmetres finals previstos de l'anella ciclista de Mataró persegueixen també una finalitat mediambiental. I és que per extensió es preveu aconseguir una disminució dels nivells de partícules de CO₂ presents a l'aire, que es calcula en 34,78 tones per cada quilòmetre de carril bici construït (l'equivalent a treure de la circulació 1.589 cotxes).
Les obres tenen un import de més de 750.000 euros. Per finançar-les es compta amb una subvenció del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) procedent d'una convocatòria per a vies ciclistes. Aquest ajut, gestionat a través de la Generalitat, permetrà assumir el 50% del cost dels treballs. D'altra banda, la Diputació de Barcelona també ha atorgat a aquest projecte una subvenció de 50.000 euros.