L'acolliment d'infants saharauis uneix amb la situació als camps de refugiats

Aquest és el 13è estiu que l'Ana Ródenas i en José Manuel Pérez acullen alguna nena saharaui durant el juliol i l’agost. Són una família mataronina, del barri de Cerdanyola, que l'any 2006 va decidir començar aquesta experiència, que els ha unit cada cop més amb la causa dels refugiats sahrauis. Es tracta de famílies que viuen en tendes fetes de roba o fang a la sorra del desert, com a conseqüència d'un procés de descolonització d'Espanya, que va anar seguit de l'ocupació del seu territori per part del Marroc i de Mauritània. Una situació que els impedeix habitar a casa seva i viure com la República Àrab Sahrauí Democràtica que volen ser. Des de fa més de 40 anys malviuen al desert algerià.

En José Manuel i l'Ana formen part d'aquest projecte, que al conjunt de Catalunya es diu "Vacances en pau" , i asseguren que recomanen conèixer la realitat de les famílies dels nens que acullen. Ells han estat als camps en 6 ocasions i asseguren que això els ha ajudat a entendre millor a les nenes que acullen. L’Ana i en José Manuel expliquen que tracten les nenes com si fossin filles seves i afirmen que els seus propis fills també les senten part de la família.

A Mataró i al Maresme cada any hi ha entre 8 i 12 famílies que acullen nens i nenes dels camps de refugiats. Una manera que aquests infants puguin allunyar-se de la seva realitat, marcada pel menjar que arriba a les seves llars com una ajuda humanitària, on els termòmetres arriben a l'estiu a superar els 50 graus i temperatures sota zero els mesos d'hivern, així com la manca d'electricitat i aigua corrent. Els programa els garanteix a banda de l'estada amb una família catalana una revisió mèdica. Els infants que vénen a passar aquests dos mesos de calor a la ciutat es sorprenen, sobretot la primera vegada, en veure l'aigua corrent, els esglaons i la platja o una piscina. El sentiment que els acompanya, però, és d'ambivalència perquè al mateix temps troben a faltar la seva família.

Fa més de 20 anys que Catalunya col·labora amb aquestes estades d'infants saharauis. Aquest 2018, un total de 8 famílies del Maresme acullen nens i nenes, 5 d'elles de Mataró i les altres tres a Argentona, Cabrera i Premià. El bon tarannà dels infants amaga moltes vegades la greu situació que pateixen en el seu dia a dia.

Les noves tecnologies faciliten que els nens i les famílies mantinguin el contacte més enllà de l’estiu. Per la seva banda, des de l’associació Wilaia segueixen treballant per aconseguir cada any noves famílies que vulguin viure aquesta experiència i sobretot oferir als infants dels camps de refugiats saharauis una alternativa aquests mesos d'estiu.

Informen:C.Sánchez/J.Peñaranda/J.Pirt