L'accés a l'aigua centra la Nit de la Solidaritat

Fotograma del documental "El somni de l'aigua". Foto: cedida per Minimal Films
L'accés a l'aigua centra la Nit de la Solidaritat

Reflexionar i fer reflexionar sobre la problemàtica de l’accés a l’aigua al món. Aquest era l’objectiu de la 22ena nit de la Solidaritat que es va celebrar divendres passat i que va comptar amb la ponència del cineasta i periodista Albert Solé. Sota el títol “Accés a l’aigua, hem millorat?" Solé va intentar respondre els dubtes sobre la gestió que s’està fent, a nivell planetari, d’aquest element imprescindible per a la vida a tots els nivells. En aquest sentit, Albert Solé afirma que malgrat les perspectives més pessimistes plantejades fa més d’una dècada, els escenaris més fatalistes no s’estan produint. Així, posa com a exemple que tot i la guerra per l’aigua que s’augurava durant els primers anys del nou mil·lenni, actualment s’està produint “un escenari de concòrdia” i no s’està barrant el pas a l’aigua. Fins a tal punt que l’accés a ella no està sent utilitzada com a arma contra el possible enemic.

Amb una mirada que vol convidar a l’optimisme, Albert Solé considera que s’està treballant en la direcció de la resolució de problemes per accedir a l’aigua. Segons apunta, la consciència sobre el medi ambient, sobre el canvi climàtic o sobre la problemàtica de l’aigua va en augment i està fent prendre decisions que van pel bon camí. De tota manera, l’augment descontrolat de la població i la seva concentració en grans metròpolis fa necessària una gestió dels recursos hídrics molt acurada per no deixar ningú enrere.

Albert Solé va engegar aquest exercici sobre com s’accedeix a l’aigua a diferents punts del planeta fa 15 anys amb “el somni de l’aigua”, el documental que també es va projectar divendres durant la celebració de la Nit de la Solidaritat. Un treball, encàrrec de la UNESCO i l’expo de Saragossa 2008 –centrada en l’aigua-, en el que explica cinc històries en punts i realitats tant distants com l’evacuació de la costa d’Holanda per reforçar els dics que protegeixen del mar; la imaginació per combatre la sequera al desert d’Atacama a Xil·le; la contaminació d’un llac a Benín; el repartiment d’aigua a la franja de Gaza, que afegeix més tensió entre Israel i Palestina; o l’odissea per aconseguir aigua a Mumbai, a l’Índia.

Informa: C.Salad / J.Masriera 

Tags: