La vespa asiàtica arriba al Maresme

Aquesta espècie invasora, que es va detectar per primera vegada a Catalunya l'any 2012, segueix  la seva expansió de forma imparable, i amenaça greument a l'abella autòctona o abella de la mel. La vespa asiàtica destrueix els ruscos i s'alimenta de les avelles autòctones, fet que posa en perill un dels principals insectes polinitzadors que tenim i en consequència el nostre ecosistema. Així ho explica Josep Antolí, tècnic de salut pública del Consell Comarcal del Maresme. 

Encara que la seva presència no es pot eliminar, la Generalitat ha elaborat un protocol d’actuació per a la vigilància i el control de les poblacions, en col·laboració amb els apicultors i els agents rurals. Consisteix principalment en l’eliminació de nius i en la captura d’abelles reines quan surten de la hivernació, generalment a partir de finals de febrer, amb l’augment de temperatures, i mitjançant paranys.

La vespa asiàtica és una espècie invasora originària de la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, i posteriorment s’ha anat estenent a una velocitat estimada de 100 km/any. Les primeres que es van detectar a Catalunya van ser a l'Alt Empordà i des d'aleshores la seva presencia aquí ha crescut exponencialment. L'any passat es van detectar a Catalunya 370 nius  un 68% més que l’any anterior.

 

Informa: A.Gual