La UE pren d’exemple l’Hospital de Mataró per lluitar contra la sèpsia

Trobada Sepsis UE

El Maresme i en concret l’Hospital de Mataró treballen des de fa anys en un codi per detectar i fer front a la sèpsia. Un model, el codi sèpsia, que ara servirà d’experiència en la creació del protocol Stop Sepsis que està creant la Unió Europea.

La sèpsia es caracteritza per una resposta inflamatòria generalitzada de l'organisme davant d’una infecció bacteriana, vírica o fúngica. Aquesta pot danyar els òrgans i, fins i tot, pot arribar a produir la mort. 

En concret, la Unió Europea ha creat un grup de treball per instaurar el protocol per controlar aquesta malaltia, amb el nom Time to act: #stopsepsiseu. En aquest grup hi té un paper destacat el doctor i director de l’UCI de l’Hospital de Mataró, Joan Carles Yébenes. Des de 2007, Yébenes participa activament en el disseny d’aquest codi a nivell català, a partir d’una experiència prèvia entre els hospitals de Mataró, Calella i Blanes: el Codi sèptic interhospitalari. Aquest protocol d’emergència ja es va extrapolar al sistema sanitari català que coordina l’actuació dels hospitals catalans en l’abordatge d’aquesta malaltia. El Codi sèpsia dona una resposta ràpida i coordinada i, fins i tot, en els últims 10 anys ha reduït la mortalitat en un 50 per cent en casos greus.

L’objectiu de la trobada és definir una política sanitària i crear unes directrius d’àmbit europeu per a la identificació, el diagnòstic i el tractament de la sèpsia. La presència de Yébenes suposa un reconeixement de la política sanitària catalana i maresmenca pel que fa al model dels codis d’emergència.

La comissió la conformen eurodiputats parlamentaris de diferents països, representants de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la Global Alliance for Infections in Surgery, la World Alliance against Antibiotic Resistance, la European Health Management Association entre d’altres.

Informa: O.Debat