La taula periòdica, protagonista del Dia de la Ciència

La química forma part del nostre dia a dia, es troba en tots els materials del nostre entorn. Nosaltres, de fet, estem formats per elements químics que reaccionen dins el nostre organisme. La ciència que l’estudia, també anomenada “ciència central” es dedica a analitzar precisament la composició, comportament, estructura i propietats de la matèria així com les seves transformacions. Un element imprescindible per aquest estudi és la Taula periòdica de Dmitri Mendeléyev que aquest any arriba al seu 150è aniversari.

És per aquest motiu que Can Palauet va acollir ahir la conferència  "Bona química: de l'origen dels elements a la recerca biomèdica". I que arriba també pocs dies després del 10 de novembre, el Dia de la Ciència per a la Pau i el desenvolupament.

La disposició dels elements a la taula periòdica no està deixada en mans de l’atzar, de fet hi van treballar molts científics, fins que finalment Mendeléyev va aconseguir classificar els elements per el seu número atòmic i les propietats que presenten deixant buits, fins i tot, a aquells materials que encara estaven per descobrir.

Al final tots aquests elements que recull la taula periòdica s’han d’aplicar a la societat. Tot i l’ampli ventall d’aplicacions un dels camps més importants, sense dubte, és la salut.

Els descobriments químics tenen una aplicació molt evident també en tecnologia. Per posar un exemple, un dispositiu mòbil conté 70 elements estables de la taula periòdica.

 

Informa: L.Sanmiquel/ J.Peñaranda