La saturació del SEPE, principal causant dels retards en el cobrament de l’atur dels afectats pels ERTO

Sobre el paper, la majoria de les persones a qui se’ls hi ha aplicat un expedient de regulació temporal d’ocupació tenen dret a rebre una prestació d’atur. Al tractar-se d’un subsidi d’atur, el càlcul inicial va ser que es cobraria el dia 10 de cada mes. A la pràctica, però, hi ha encara molts treballadors que no han cobrat l’ajuda del mes passat i tenen dubtes de cobrar aquest mes. Segons Toni Luis, director del departament laboral de la Gestoria Luis, aquesta situació es deu a una saturació del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE per les sigles en castellà) provocat, en part, pel sistema establert per comunicar qui té dret a la prestació. Si abans la sol·licitud es feia a títol personal, durant aquesta emergència sanitària són les empreses i gestories les que ho comuniquen al SEPE. Tot i que reconeix que la situació de moltes persones és delicada, Luis demana uns dies més de paciència ja que el sistema es troba saturat. Per tenir una referència de com està el seu cas saber si hi ha errors en la tramitació, segons Luis, hi ha treballadors que estan optant per trucar al SEPE.

Toni Luis afegeix que la saturació del sistema ha vingut acompanyada d’una inseguretat jurídica. Fets com la publicació de mesures una hora abans que entressin en vigor o una redacció poc clara de les lleis està provocant que en qüestions diverses les gestories no sàpiguen com han de procedir o quina resposta han d’oferir als seus clients.

Una de les qüestions que fins ara no tenia una resposta clara era si els ERTOs quedarien aixecats ara que els comerços ja poden reobrir les seves portes amb limitacions. En aquest sentit, divendres el Consell de Ministres va aprovar que es prorroguin els ERTOs fins el 30 de juny i que quedin desvinculats de l’estat d’alarma. Una mesura sorgida de la reunió que el govern espanyol va mantenir amb sindicats i patronal la setmana passada.

Entre els dubtes que encara no poden resoldre hi ha, per exemple, si els treballadors que no han cobrat encara el subsidi, cobraran els endarreriments de cop o els pagaments seran esglaonats. Tampoc hi ha una resposta clara a què passarà si una empresa que ha aplicat un ERTO no pot mantenir un treballador durant sis mesos després de l’aixecament de l’expedient, tal i com fixa la llei. La Direcció General del Treball ha interpretat que l’empresa haurà de tornar les ajudes. Una interpretació, però, que no és vinculant.

 

Informa: S.Ruiz

Tags: