La resistència dels bacteris als antibiòtics serà la primera causa de mort al món el 2050

Els bacteris multiresistents als antibiòtics són la causa de la mort de més de 33.000 pacients l'any a Europa. Un problema de salut pública, que segons la OMS, serà la primera causa de mort l'any 2050.  Avui se celebra el dia Mundial de l'Ús Prudent dels Antibiòtics, precisament per conscienciar sobre el greu problema que representa la resistència antibiòtica. Les principals recomanacions que es fan en relació amb l'ús d'antibiòtics són les següents: no prendre'n sense prescripció mèdica, i complir el tractament el temps exacte que se'ns ha receptat. Així ho explica el doctor Lluís Campíns, cap de farmàcia de l'Hospital de Mataró, que també afirma que cal desmuntar el fals mite de que la grip es pot curar amb l'ús d’antibiòtics.

Per la seva banda, i per millorar l'ús que es fa dels antibiòtics entre els pacients ingressats a l'hospital, el Consorci Sanitari del Maresme promou el programa PROA (Programa d'Optimització d'Antimicrobians). Un programa multidisciplinari, que té com a objectiu final millorar els resultats clínics dels pacients amb infeccions o evitar l'aparició i disseminació de bacteris resistents.

L’augment de la resistència antibiòtica es deu a diversos factors, però l’ús abusiu i no controlat d’aquests medicaments és un dels més importants. Aquest serà un dels reptes més importants de la medicina moderna.

Informa: A.Gual