La pujada dels costos frena un bon estiu per la restauració

El sector reconeix que en els darrers mesos el volum de feina ha pujat però que l’augment del preu de les matèries primeres, el transport, el gas o l’electricitat ha derivat en un marge de benefici net inferior a l’esperat.

Fotografia: tvmataró

La temporada d'estiu pràcticament està arribant al seu final. Malgrat que encara és aviat per fer valoracions precises de com han anat aquests mesos, el sector de la restauració reconeix que durant l’estiu s'ha treballat molt tot i que encara per sota dels nivells registrats el 2019, es calcula un 20-25% menys.

Carles Duran (encarregat del restaurant Dos Cuiners): Ha sigut una temporada forta. Hem tingut sort que hem pogut treballar molt tots els dies, tots els serveis, tant migdia com vespre. La veritat és que no hem parat, per tant, molt contents.

Pepi Sánchez (propietària i xef restaurant Sangiovese): Nosaltres hem treballat molt bé aquest estiu. Suposo que també hi havia moltes ganes per part de la gent de sortir, de sentir-se més lliure, de poder gaudir... Hem treballat amb molt de públic d’aquí de Mataró, també turisme però no ha estat el que més.

El volum de feina d’aquests mesos ha estat evident però els restauradors apunten una diferència clau respecte als anys anteriors. Aquest estiu han hagut de fer front a pujades molt significatives pel que fa al preu de les matèries primeres, el transport, el gas o l'electricitat.

Carles Duran (encarregat del restaurant Dos Cuiners): S’ha notat i s’ha vist reflectit una mica, no gaire per sort, en la nostra carta. Hem hagut de pujar una mica els preus fet que potser nosaltres sempre ens havíem caracteritzat per una bona relació qualitat-preu. Tot i que aquesta relació la intentem mantenir a dia d’avui i ens esforcem, s’ha notat.

Pepi Sánchez (propietària i xef restaurant Sangiovese): Estem pagant uns impostos, estem pagant unes pujades, estem pagant uns productes tan alts que després clar, tot això repercuteix. A la balança dius: has treballat però si el que guanyes serveix per pagar tota aquesta pujada... ens estem quedat amb no res.

Qui també es pronuncia en aquest sentit es el Gremi d'Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme. L’augment de costos derivats de l’activitat sumat als crèdits i deutes que encara s’arrosseguen de l’aturada que va suposar la pandèmia han fet minvar de valent els beneficis nets del sector. Els restauradors no han pogut traslladar aquesta pujada de manera directa als preus dels seus menús i és per això que des del Gremi es demana a les administracions que facin un esforç per donar suport al sector.