La protecció integral de la casa natal de Puig i Cadafalch, un pas més a prop

Mataró fa un pas més per aconseguir la protecció integral de la casa natal de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch. Aquesta tardor ja es va fer l'aprovació inicial i ara, gràcies a un informe favorable del Departament de Cultura de la Generalitat, s'ha pogut avançar en la preservació d'aquest immoble. D'entrada només es volia conservar, pel seu valor, la façana. Recordem però, que l’obra que s’ha descobert també a l’interior de la casa natal ha estat fonamental per iniciar el procés que ha de protegir integralment l’habitatge.  

Contretament s’ha descobert una petita construcció adossada a la casa que obligarà a modificar el pla general per garantir la conservació de la totalitat de l’immoble, tant la seva estructura com la volumetria. La majoria de grups de l’oposició han reclamat saber si l’ajuntament vol comprar la casa, que és propietat d’un privat, i a quins seran els seus usos. La regidora de cultura Núria Moreno ha assegurat que de moment cal preservar-la i més endavant es posarà sobre la taula què se’n vol fer.

El proper pas és que el Departament de Patrimoni de la Generalitat faci l’aprovació definitiva de protecció integral de la casa natal de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch.

 

Puig i Cadafalch, un home polifacètic

Puig i Cadafalch és considerada una persona de gran prestigi i repercussió, tant que, al mes d’octubre es va inaugurar la exposició "Josep Puig i Cadafalch. Visió, identitats, cosmopolitisme”  al Museu Can Serra de Mataró  per tal de conèixer les diverses vessants de l’arquitecte mataroní. La comissària de la mostra, Lucila Mallart, explica què es pot veure en aquesta exposició i quin paper va jugar Puig i Cadafalch internacionalment.

Aquesta activitat s'inclou dins els actes de celebració del 150 aniversari del naixement de Josep Puig i Cadafalch i del centenari del seu nomenament com a president de la Mancomunitat de Catalunya. A més a més,  forma part de la programació de la 7a edició de les 48 hores Open Puig i Cadafalch 2017 titulada "Puig i Cadafalch, 150 anys. Mataró: inici i final de trajecte".

 

Informa: C.Sánchez / M.Aznar