La proliferació de llums LED obstaculitza l'observació del cel

Mataró té una contaminació lumínica 6 vegades superior a la del Montseny

Mirar cap al cel i veure-hi estrelles és cada vegada més complicat. I és que la proliferació de llums LED fa augmentar la contaminació lumínica. Es tracta d'una llum blanca, molt potent i molt difícil de discriminar a l'hora de mirar a través d'un telescopi. A Mataró, a més, la proximitat amb el mar fa que la humitat, il·luminada amb els LED, formi una capa blanca que dificulta encara més l'observació del cel.

Diego Rodríguez, president Cosmos Maetaró: "La proliferació de llum LED no ha estat beneficiosa perquè és molt potent, és molt barata i això ha fet que els ajuntaments no s'hagin estat de res a l'hora d'il·luminar. A més a més, vivim al costat del mar. Estem baixos, amb molta atmosfera i molta humitat. Aquesta humitat, quan s'il·lumina amb els LEDS, forma una capa de color blanc al cel que fa més difícil l'observació del cel nocturn."

El Grup d'Astronomia Cosmos de Mataró té un aparell, anomenat Sky Quality Meter, que mesura la foscor del cel. En una escala del 0 al 22, entenent el número més gran com el més fosc, Mataró té una magnitud de foscor d'entre 14 i 16. Comparativament veiem, per exemple, que Mataró té una contaminació lumínica 6 vegades superior a la del Montseny. Per evitar que la brillantor del cel nocturn continuï creixent, hi ha una reglamentació específica que vetlla per la protecció del medi nocturn.

Diego Rodríguez, president Cosmos Maetaró: "Aquí a Mataró estem fent progressos amb l'ajuntament perquè tinguin més sensibilitat per fer complir aquesta reglamentació de llum: apagar els llums quan toca i mirar de no il·luminar els monuments cap a dalt. Aquí a Mataró hem, tingut moltes indústries, molts vapors. Ara encara no queden xemeneies i a vegades s'il·luminen cap al cel. Això és terrible perquè es creen columnes de llum."

Tot i que la il·luminació de tipus LED cada vegada és més abundant, des de Cosmos Mataró asseguren que també augmenta la sensibilitat de la ciutadania per preservar el cel, patrimoni de tots i cadascun de nosaltres.