La praderia de posidònia de Mataró torna a florir

L'alguer de Mataró torna a presentar floració, així ho han pogut comprovar submarinistes voluntaris de l'SPAS, societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques. La constatació es va poder fer en la darrera immersió de seguiment del Projecte Alguer el passat 30 de novembre. Concretament, les imatges, preses pel fotògraf submarí de la SPAS Ernesto Mínguez, són un indicador favorable pel que fa a la salut de l'alguer, ja que els submarinistes van poder veure una important quantitat de flors. Explica Salvador Punsola, que aquesta floració s'ha produït gràcies al fet que s'han donat les condicions idònies, sobretot gràcies a la penetració de la llum a metres de profunditat per la netedat de l'aigua.

De fet la falta de llum ha estat el motiu principal pel qual les praderies de posidònia es trobaven en regressió. Ara fa uns anys els estudis més recents han detectat una recuperació de totes aquestes praderies de posidònia que hi ha a Europa, entre elles la de Mataró. Una recuperació que es constata ara amb aquesta floració identificada. El càlcul que han fet els observadors es que hi ha entre 6 i 9 flors per metre quadrat. Un fenomen que ha tingut una repercussió mundial dins l'àmbit d'estudi d'aquesta planta aquàtica i que servirà de referent per a futurs estudis.

El Projecte Alguer de Mataró es va iniciar el 1997 i és la iniciativa de voluntariat submarí més gran de Catalunya. Té com a missió conèixer l'estat de conservació i l'evolució de l'alguer de Mataró, i difondre els valors mediambientals d'aquest espai. A banda d'aquest projecte, des de l'any 2017 l'Ajuntament de Mataró i la Generalitat tenen un conveni de col·laboració amb l'associació Posidònia 2021 per la custòdia marina de la praderia de posidònia de Mataró. Aquesta entitat, nascuda a partir de la inquietud de diferents persones i col·lectius de Mataró i el Maresme, té com a objectiu promoure la conservació i recuperació de l'alguer de posidònia i les nombroses espècies que formen part de l'ecosistema.

Informa: A.Gual