La praderia de posidònia de Mataró en estat crític després del Gloria

La praderia de posidònia de Mataró es troba en estat crític després del temporal Gloria segons informa Neus Sanmartí, Tècnica de suport a la recerca de la Universitat de Barcelona. Aquest matí voluntaris de la Societat de Pesca i Activitat Subaquàtica de Mataró (SPAS) ha fet una immersió per comprovar l'estat de la praderia. S'ha mostrejat la part menys profunda de l'alguer gran. Concretament s'ha arribat a una profunditat de 12 metres, on s'ha vist que hi ha un alt percentatge de mortalitat tot i que encara no se'n tenen xifres concretes. El temporal ha desenterrat la praderia que ha quedat exposada i molt més vulnerable. Encara queda per veure la part més profunda de l'alguer.

Perquè es pugui regenerar la praderia, la freqüència de temporals hauria de ser molt àmplia, just al contrari del que marquen les previsions. Sanmartí explica que aquesta planta és de creixement lent i podria tardar entre 50 i 100 anys a tornar a créixer. Tot i això, Sanmartí alerta que si els temporals són cada vegada més freqüents, no hi haurà res a fer.

La posidònia és una planta molt important per l'ecosistema, ja que estabilitza els sediments, atenua l'onatge i dóna hàbitat a moltes altres espècies com peixos, artròpodes o crustacis, que moriran si s'extingeix la praderia.

Aquest estudi de posidònia s'està realitzant al Mediterrani occidental, mostrejant també altres punts de Múrcia, València, Catalunya i les Illes Balears.

Informa: J.Peñaranda