La plaça de Can Xammar acull un combat de glosa

La plaça de Can Xammar ha acollit aquest dissabte un combat de glosa o cançó improvisada. Es tracta d'un gènere poètic que consisteix a improvisar versos a partir d'un patró mètric i una rima concreta amb la base d’una melodia. Els participants, vinguts de Sabadell, Barcelona, Osona i Mallorca, han hagut d'enfrontar-se a diferents proves plantejades utilitzant diverses melodies tradicionals com ho són els garrotins, les corrandes o les jotes. Se'ls ha valorat la rapidesa, l'enginy i la resposta davant l'atac del contrincant.

La glosa és molt antiga i s'estén arreu dels països Catalans. Els versos s'improvisen sobre melodies arrelades a la personalitat de cada poble. Així, per exemple, es poden escoltar les jotes de l'Ebre, fandangos a les illes, patacades a Cadaqués, o l'estil propi del País Valencià. De fet, la glosa també es pot trobar a fora de Catalunya, però el combat de dissabte es va centrar en la característica del territori català.

El combat ha estat organitzat per l'entitat Ralet, Art i cultura i ha comptat amb l'acompanyament musical de La Coixinera.

Informa: J.Peñaranda