La pandèmia del coronavirus obliga a reprogramar 100.000 cites al CSdM

L’activitat habitual al Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) es va reactivant de mica en mica després de la situació excepcional que han viscut els centres sanitaris a causa de la pandèmia del coronavirus. Una situació que s’ha d’entendre en diferents àrees de l’Hospital de Mataró: els quiròfans, l’hospitalització i les consultes externes. Precisament per recuperar aquest últim servei, el de l’atenció ambulatòria i les consultes externes, s’està fent un esforç per reprogramar totes aquelles cites que han hagut de ser anul·lades o postposades durant tot aquest temps. Malgrat els 20 mil contactes que des del Consorci Sanitari s’assegura haver efectuat durant la pandèmia, ara xifren amb pràcticament 100.000 les cites entre visites, cirurgies o proves programades que s’han de tornar a col·locar a l’agenda. Per fer-ho, els professionals de l’àrea de Gestió de Pacients de l’Hospital i els centres del Consorci com ara els CAPs i el sociosanitari trucaran a totes les persones afectades a través d’un nou ‘call center’ que han habilitat per a l’ocasió. Aquesta àrea ha estat una de les més perjudicades en les últimes setmanes i ara, segons el director assistencial del CSdM, Josep Maria Ibañez, se sumen les cites anul·lades amb aquelles que queden per programar d’ara fins a finals d’any.

Pel que fa a l’hospitalització del centre sanitari mataroní, també es recupera progressivament. Durant la crisi del coronavirus es van utilitzar fins a 7 de les 8 unitats d’hospitalització per pacients de Covid-19, en aquests moments només queden alguns llits reservats a la unitat 5, per si hi hagués un rebrot.

A finals del mes de maig tornava a posar-se en marxa de manera parcial la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés (UCSI) i els dos gimnasos del servei de rehabilitació de l’Hospital de Mataró. Aquest retorn de l’activitat assistencial també passa pels quiròfans. Segons el Consorci Sanitari a partir d’ara estaran actius un total de deu quiròfans entre matí i tarda, incloent-hi el que es destina de forma habitual a la cirurgia urgent. Malgrat això, es mantindrà preventivament un quiròfan reservat per operar, si cal, pacients infectats per Covid-19.

Tant a l’Hospital de Mataró com a l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena ja es permeten visites als pacients ingressats. Aquestes visites estan limitades a una per pacient ingressat i, segons el Consorci, per tal de preservar la seguretat i evitar el contagi de coronavirus, haurà de ser sempre la mateixa persona i dins d’uns horaris molt concrets. A més, també obliga a complir les mesures de seguretat necessàries per accedir als centres com portar mascareta, rentar-se les mans o respectar la distància social.

Informa: M.Gómez