La PAH demana que es descriminalitzin les ocupacions

Més d’una vuitantena de Plataformes d’Afectats per la Hipoteca de tota Catalunya, entre elles la de Mataró, s’han unit per evitar que se segueixi criminalitzant les ocupacions des de diversos àmbits com partits polítics, entitats financeres i mitjans de comunicació. A través de la campanya “Vivir no es delito” denuncien que es relaciona la delinqüència i les màfies amb la pobresa i les ocupacions. Un fet que, tot i que asseguren que és cridaner, representa un 18% de les ocupacions. La resta, asseguren, són famílies que per falta de recursos es veuen obligats a ocupar habitatges buits per poder viure de manera digne. Destaquen que a Catalunya, el 93% de les persones que ocupen un pis estan per sota del llindar de pobresa i que un 82% del pisos ocupats són propietat de bancs i grans tenedors.

Des de la PAH asseguren que la majoria d’ocupacions són conseqüència, per una banda, a l’augment del preu dels lloguers i, d’altra banda, a la falta de solucions que ofereix l’administració públic. Expliquen que actualment a Catalunya la gent destina un 51% dels seus ingressos a pagar el lloguer, fet que provoca que hi hagi famílies que no puguin pagar i hagin de marxar del pis on viuen. Aquesta situació, asseguren, s’ agreuja perquè la Mesa d’Emergència de la Generalitat està desbordada i per la falta d’habitatge social tan de Catalunya com de la resta de l’Estat. A Espanya, diuen, que només l’1’3% dels habitatges formen part del parc públic. Una falta d’habitatge social que contrasta amb el nombre d’habitatges buits que a Catalunya representa l’11’6% del total del parc d’habitatges.

Des de la plataforma també apunten que a través de l’Obra Social de la PAH s’ha reallotjat a més de 4.000 famílies sense alternatives habitacionals en pisos de bancs.

 

Informa: S.Ruiz