La PACC denuncia que hi ha 24 famílies confinades a Mataró sense aigua corrent

La Plataforma d’Afectats per la Crisi i el Capitalisme, la PACC, denuncia que a Mataró hi ha 24 famílies vulnerables sense aigua corrent a casa i que, per això, no poden aplicar les mesures d’higiene necessàries per fer front al coronavirus. L’Ajuntament de Mataró puntualitza que aquestes famílies viuen en habitatges ocupats i que Aigües de Mataró no els pot subministrar aigua corrent sense el permís dels seus propietaris. Disconforme amb la resposta, la PACC ha decidit portar el cas a la Generalitat i al Síndic de Greuges, però també a organismes internacionals com l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS). 

Segons la PACC, les famílies afectades són, en la seva majoria, famílies migrades que viuen en pisos ocupats al barri de Rocafonda. Moltes d’elles han arribat fa poc a Mataró sense pràcticament recursos i tenen dificultats idiomàtiques. Entre elles, hi ha dones embarassades, infants i malalts crònics que han de recórrer a les fonts públiques per abastir-se d’aigua. La PACC recorda que la seva situació va agreujar-se quan a finals de març l’Ajuntament va tancar les fonts per seguretat. Al final, el consistori va decidir reobrir-les, però la PACC veu la mesura insuficient i exigeix una solució al seu cas, tal i com ha explicat, en declaracions a Mataró Audiovisual un dels membres de l'entitat, Anass L’Harrak Hadad.

Des de l’Ajuntament, expliquen que, durant l’estat d’alarma, Serveis Socials està atenent casos urgents i que fins ara ha autoritzat el subministrament d’aigua a 10 veïns de Mataró sense recursos. Però, per oferir uns serveis com aquest a la ciutadania, és important que es compleixin uns requisits econòmics i socials, que no sempre es donen i que compliquen la tramitació del procés.

En el cas d’aquestes famílies afiliades a la PACC, la situació és encara més complexa perquè viuen en pisos que són propietat de bancs o particulars. I l’Ajuntament no pot autoritzar el subministrament d’aigua ni d’altres serveis com la llum o el gas sense el seu permís. Amb tot, des del consistori insisteixen que s’està treballant per trobar una solució al problema d’aquestes famílies.

 

Informa: B. Doñate / Imatges d'arxiu i PACC