La "Operación Verde" es tanca amb 814 detinguts, 4 d'ells a Mataró

814 persones detingudes, 300 plantacions desmantellades, 176.970 mil plantes confiscades, 4.516 quilos de marihuana, 5.487 de haixix, 1.748 de cocaïna i 13 d’heroïna.

Aquestes són les xifres de l’operatiu pioner a Europa denominat “Operacion Verde”, i que ha liderat la Policia Nacional amb el recolzament de la Interpol i l’Europol.

A Mataró, el mes de febrer, la Policia Nacional va desmantellar una plantació indoor de marihuana en dos locals industrials del Polígon de Mata-Rocafonda. Fins a 4000 plantes de marihuana, prop de 8000 esqueixos i també una setantena de plantes mare d’un metre i mig d’alçada. La operació que va comptar amb la col·laboració de la policia local de Mataró va acabar amb la detenció de 4 persones. El líder del grup, era un ciutadà de nacionalitat holandesa resident a Catalunya i els altres tres integrants són de nacionalitat espanyola. Els 4 van ser acusats del presumpte delicte contra la salut pública, defraudació de consum elèctric i pertinença a grup criminal.

La producció estimada de cada collita rondaria els 500 quilos que tenen un valor en el mercat de més de 400 mil euros

La operació és el resultat de l’estudi i anàlisi de la situació que va fer la Policia Nacional per donar resposta activa al cultiu i tràfic de marihuana, així com a l’assentament a Espanya de delinqüència organitzada provinent de diferents punts d’Europa.

De fet la “Operación Verde” s’ha desenvolupat després que policies de països com Holanda, França, Itàlia, Sèrbia o Portugal observés que l’origen de la marihuana era l’estat espanyol. Només una dada, del 2013 al 2017 la confiscació de plantes de cànnabis havia augmentat un 538%.

Els investigadors han detectat un perfeccionament progressiu de les plantacions indoor, degut a que la seva producció és més intensa, des del punt de vista quantitatiu i qualitatiu. Un fenomen que porta implícit la professionalització d’aquest tipus de cultiu, que provoca una major inversió, un augment del rendiment i un increment notable dels beneficis il·lícits.

A Mataró, per exemple, les instal·lacions de les naus del polígon de Mata Rocafonda també comptaven amb nombrosos focus d’alta potència, extractors d’aire entre d’altres elements del complex sistema. L’electricitat utilitzada era punxada de manera il·legal.