La 'Nit Morada' i la 'Nit del Silenci', protagonistes del Dijous Sant

Dijous Sant, les processons del barri de Cerdanyola i el centre de la ciutat són les protagonistes dels actes de la Setmana Santa mataronina. D’una banda, la “Nit Morada” de Cerdanyola processonarà pels carrers del veral amb la imatge de la Esperanza i el Nazareno. Dos passos amb una marcada imatge andalusa. De fet, s’hi pot trobar l’essència dels actes més típics del sud d’Espanya. Des la forma de portar-los, amb “costaleros” que carreguen sobre les seves espatlles el pes del pas, a la “bulla”, la música i les saetes que fan parar la processó per dedicar-li música a cadascuna de les dues imatges. Cada vegada són més les persones que s’acosten a Cerdanyola per viure aquesta processó que té en la trobada entre mare i fill, al final del recorregut, un dels moments més especials.

Al centre de Mataró, trobem la diferència processonal de la nit del Dijous Sant. La Nit del Silenci. El seu és un camí que recupera l’essència de les antigues processons, més sòbries i austeres, més fosques i amb el negre com a color per a la indumentària dels membres de les confraries i congregacions. La plaça de Santa Maria és el punt d’inici i final d’un recorregut que faran la Confraria de l’Oració a l’Hort, la Coronació d’Espines i la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors. El silenci és dominant en una processó que intenta mantenir aquest esperit durant tot moment. Un silenci només trencat pel pas de les llances i els tambors dels Armats que l’encapçalen.

Abans, el cos de soldats romans farà el seu ja habitual “Homenatge a la ciutat”. Un acte en el que els Armats fan quadres que només es poden veure un cop l’any: el vespre de Dijous Sant. De fet, Mataró va reconèixer fa anys l’antigor d’aquestes evolucions i de les desfilades dels Armats i les va declarar Patrimoni Cultural de la ciutat. Aquest any arriba amb un canvi i les autoritats de la ciutat seguiran l’Homenatge des del balcó de l’Ajuntament que dóna a la plaça. Allà es dirigirà el Capità Manaia per demanar el permís a l’alcalde i iniciar l’acte per homenatjar Mataró.

Informa: C.Salad