La Missa de les Santes es farà adequada a la “nova normalitat”

Porten mesos treballant-hi i finalment la Missa de les Santes, del dia 27 de juliol, es podrà fer. Les 3 branques que contribueixen en la seva organització, Basílica de Santa Maria, Administració de les Santes i Ajuntament, han consensuat el format d’aquest any. Un format que seguirà reivindicant el fet que l’acte és un punt de trobada de la Festa Major de Mataró, i en aquests moments una manera d’honorar les patrones, Sant Juliana i Santa Semproniana, així com a totes les persones que han patit la pandèmia o hi han treballant des de primera línia.

Una missa que serà presidida pel bisbe auxiliar monsenyor Sergi Gordo i que no tindrà interpretació musical. La Missa de Glòria és cantada per professionals solistes, músics i un cor format per mataronins i mataronines que no podran interpretar la partitura creada l’any 1848 pel també mataroní mossèn Manuel Blanch. L’espai no reuneix les necessitats sanitàries i des de l’Administració de les Santes es creu que adaptant-se al que demanaria la normativa de seguretat, no es podria interpretar amb l’excel·lència que es mereix el moment.

Pel que fa al públic assistent la missa estarà oberta a tothom, però l’aforament estarà limitat a menys de mig miler persones. Es recomana que se segueix-hi la transmissió per Mataró Audiovisual, tant per ràdio com per televisió. En una cerimònia on hi tindran un paper especial els representants dels diferents agents que han lluitat contra el coronavirus.

En temes protocol·laris, caldrà veure també quin paper hi juguen els actes previs i posteriors, com la presència de les comparses o la pròpia anada a ofici amb la presència de les autoritats.

El que no es farà segur és la processó de les relíquies de les Santes que es feia un cop acabada la cerimònia, sortint des del Fossar Xic i entrant per la porta principal de Santa Maria.

La Missa de les Santes o Missa de Glòria creada l’any 1848 per mossèn Manuel Blanch s’ha celebrat gairebé de forma ininterrompuda des d’aquella ocasió. Només s’ha deixat de celebrar entre el 36 i el 38 degut a la Guerra Civil, l’any 1909 en coincidir amb la Setmana Tràgica i durant el període comprès entre el 1903 i el 1906 perquè el Papa Pius X va promoure un música sacra i més austera. I és que segons experts musicòlegs, aquesta missa té clares influències de l’estil operístic italià, esdevenint una de les poques  romanalles de la música litúrgica i religiosa vuitcentista.