La ludopatia online ja suposa el 34% dels casos tractats a Mataró

Tres de cada 10 nous pacients atesos l’any passat a la Unitat de Joc Patològic de l’Hospital de Mataró patien aquest tipus de dependència

El nombre d’addictes als jocs d’atzar online tractats a la Unitat de Joc Patològic de l’Hospital de Mataró ha crescut un 31,5% en 10 anys i continua a l’alça. Tant és així que 3 de cada 10 persones ateses l’any passat patien aquest tipus de ludopatia. El 2021, l’addicció als jocs online va ser del 34,5%, no gaire lluny del 42,4% que representa la dependència a jugar a les màquines escurabutxaques.   

El tipus de joc online que crea més addicció és el de les apostes esportives, amb un 40,%, seguit del pòquer i del casino, explica la psicòloga clínica responsable de la unitat, Sara Soria. El perfil del jugador a Internet correspon al d’un home d’entre 25 i 35 anys amb estudis. També hi ha dones que juguen online, però són una mica més grans i prefereixen el bingo.

En general, els ludòpates no volen demanar ajuda mèdica, perquè no reconeixen el problema o perquè senten vergonya, i sovint és la família qui ho fa quan els símptomes ja són evidents. Primer acostumen a defugir de les obligacions, com la feina, i després ja arriben els problemes econòmics, segons explica la psicòloga clínica resident d'aquestat unitat mataronina, Cristina Pelegrín.   

Des de Mataró, alerten que 4 de cada 10 addictes al joc online comencen a jugar abans dels 18 anys. Per això insisteixen que és important la prevenció ja des de l’escola, sobretot alertant del perill dels videojocs. Amb tot, es mostren esperançats, ja que asseguren que l’addicció al joc és una malaltia que es pot curar amb un tractament a temps i rehabilitació per superar la dependència.

A Mataró tracta pacients del Maresme i del Barcelonès Nord que són addictes als jocs d’atzar, però també a apostar en borsa, a les compres compulsives, als videojocs i a la inversió en criptomonedes, una tendència que creix entre els joves. En alguns casos, els pacients haurien estat abans víctimes d’una estafa piramidal.

Informa: B. Doñate