La lluna nova afavoreix la visibilitat de les Perseides aquest 2018

Les Perseides o Llàgrimes de Sant Llorenç s'han pogut veure en el seu màxim esplendor aquesta matinada del 12 al 13 d'agost. Un fenomen visualment espectacular que és resultat del pas de la terra per l'òrbita d'un antic cometa i que deixa un rastre. Aquest rastre són les Perseides. La millor manera de gaudir d'una exhibició com aquesta és seguint els consells dels experts. A Mataró, el grup d'astronomia Cosmos, amb una trajectòria de 60 anys, s'encarrega de fer divulgació científica. Els entesos detallen que les Perseides surten cap a mitja nit, cap al nord, pugen en sentit antihorari i a la matinada l'alçada fa més fàcil la seva visibilitat. Un fenomen que acaba cap a les 5 de la matinada. Aquest any, la lluna nova de l'11 d'agost ha garantit la poca llum que afavoreix una millor visibilitat.

Les Perseides són visibles del 23 de juliol al 22 d'agost però el seu moment de màxima de visibilitat és durant el 12 o 13 d'agost. Als països de tradició catòlica també se les sol anomenar llàgrimes de Sant Llorenç, onomàstica que se celebra el 10 d'agost, moment en què la visibilitat d'aquesta pluja de meteorits és òptima.

Per gaudir al màxim d'aquest fenomen astronòmic, des de Cosmos aconsellen desplaçar-se a algun punt sense cap mena de contaminació lumínica i prescindir de telescopis o binocles perquè el pas de les Perseides és inesperat.

Precisament aquest 2018, el grup d'astronomia Cosmos celebra el seu 60è aniversari. Una entitat, amb una 80ena de socis, que fa una tasca de divulgació científica i que programa mensualment observacions, xerrades i cursets gratuïtament.